pinterest twitter facebook YouTube Follow us on YouTube close menu-button reveal email Reading time twitter fat-arrow-down Google + Globe icon facebook icon

Aveți o întrebare despre contracepție sau menstruații? Doriți să vă simțiți mai informată când luați în considerare opțiunile? Sunteți îngrijorată că i-ați putea adresa medicului o întrebare prostească? Sperăm că putem răspunde la tot aici.

Care este cea mai eficientă metodă contraceptivă care previne sarcina?
Pilula contraceptivă orală combinată, pilula care conține exclusiv progesteron, inelul vaginal contraceptiv și plasturele contraceptiv au toate o eficiență de peste 99% dacă sunt folosite corect. Injecția contraceptivă, implantul contraceptiv, sistemul intrauterin cu progesteron și dispozitivul intrauterin au, de asemenea, o eficiență de peste 99%.

Toate femeile pot utiliza metode contraceptive hormonale combinate, precum pilula, plasturele sau inelul vaginal?
Metodele contraceptive hormonale combinate nu sunt adecvate anumitor femei, din cauza estrogenului din compoziția lor. Acestea includ femeile cu vârsta de peste 35 de ani și care fumează, femeile supraponderale, femeile care au anumite afecțiuni medicale, precum migrenă cu aura, și femeile care iau anumite medicamente.

Dacă voi avea mai puține menstruații în timpul utilizării pilulei, al plasturelui sau al inelului vaginal, acest lucru îmi va afecta fertilitatea în viitor?
Nu, faptul că aveți mai puține menstruații în urma utilizării acestor metode contraceptive hormonale nu vă va afecta în viitor fertilitatea.

Dacă am mai puține menstruații, nu înseamnă că „se acumulează”?
Nu, aceste este doar un mit. Din punct de vedere medical, nu este nevoie cu adevărat de menstruații lunare atunci când luați contraceptive hormonale. Găsiți mai multe informații despre acest subiect aici.

De ce menstruația din timpul utilizării pilulei este în același regim lunar ca o menstruație reală?
Programul lunar al menstruației în timpul utilizării pilulei este artificial și nu biologic și nu există nicio motivație medicală pentru acesta. Motivele sunt legate de presiunile culturale și sociale din anii 1950 și 1960, perioadă în care a fost inventată pilula. Mimarea ciclului menstrual natural a făcut ca pilula să devină mai acceptabilă în acea perioadă de început.

Nu este periculoasă contracepția hormonală?
Nu, nu este periculoasă, contraceptivele hormonale există de mai bine de 50 de ani și sunt folosite de milioane de femei pentru a-și controla fertilitatea. Cu toate acestea, corpul fiecăreia este diferit iar unele dintre noi reacționează în mod diferit. Rugați‑vă medicul să discute cu dumneavoastră despre efectele adverse și riscurile posibile.

Cum pot vorbi cu medicul meu despre asta?
Dacă aveți întrebări despre opțiunile contraceptive și cum să măriți distanța dintre menstruații, discutați cu medicul dumneavoastră despre opțiunile disponibile și care vi se potrivesc.

Ce înseamnă reduse? Câte menstruații voi avea?
În funcție de contraceptivele pe care le utilizați, puteți avea 0, +2, 4 sau 5-13 menstruații pe an. Puteți citi mai multe despre asta aici.