pinterest twitter facebook YouTube Follow us on YouTube close menu-button reveal email Reading time twitter fat-arrow-down Google + Globe icon facebook icon

V-ați gândit vreodată de ce avem nevoie să sângerăm în fiecare lună? În fiecare lună, în cazul în care ovulul nu este fecundat, acesta se desprinde împreună cu stratul superficial al mucoasei uterului. De obicei în cel mai nepotrivit moment, corect?

Cum apare menstruația

În fiecare lună se produc modificări ciclice în ovar și în uter, ca pregătire pentru o sarcină. La începutul fiecărui ciclu lunar, peretele uterului este subțire. Apoi acesta se îngroașă în decursul lunii și, dacă nu se produce fecundația, marea parte a acestui strat este eliminat sub forma menstruației.

Ovarian cycle
Uterine cycle

Aceste schimbări sunt controlate de hormonii estrogen, progesteron, foliculo-stimulant (FCH) și luteinizant (LH).
Fiecare hormon are un rol distinct în cadrul fiecărui ciclu menstrual:

periods-swear-box-bg
  • FSH; determină maturarea ovulului în ovar și stimulează eliberarea de estrogen
  • Estrogen; oprește producția de FSH astfel încât un singur ovul este maturat în fiecare ciclu și stimulează eliberarea de LH
  • LH; determină eliberarea ovulului matur din ovar (ovulație)
  • Progesteron; menține mucoasa îngroșată a uterului. Cand are loc menstruația, nivelurile de progesteron sunt scăzute

După cum se poate observa, atunci când femeile utilizează pilula, aceste fluctuații nu mai sunt prezente. Asta înseamnă că nu mai are loc dezvoltarea ovulului, nici a ovulației iar mucoasa uterului se ingroașă.

menstrual cycles compared normal vs on the pill
Atunci, fără fluctuațiile ciclului, de ce femeile au menstruație când iau pilula contraceptivă?

“Menstruația” care apare în timpul administrării contraceptivelor hormonale este de fapt numită sângerare de privare, și este cauzată de o modificare a dozajului hormonilor din contraceptiv, de exemplu în timpul săptămânii placebo a contraceptivului de 28 de zile sau în săptămâna din lună în care utilizatoarea plasturelui nu folosește plasture sau în timpul săptămânii cu dozaj redus a unei pilule cu regim extins de administrare. Această modificare a dozajului cauzează slăbirea mucoasei interne a uterului astfel încât să apară o ușoară sângerare.  Aceasta este de obicei mai puțin abundentă decât o menstruație obișnuită.

Uterine lining

Nu există o necesitate medicală pentru sângerarea de privare atunci când luați un contraceptiv hormonal combinat, întrucât mucoasa uterină nu se constituie în același mod în care ar face-o dacă nu ați lua un contraceptiv hormonal.